
مبلمان شهری
دامنه مفهومی و کاربردی مبلمان شهری بسیار گسترده است . مبلمان شهری به مجموعه وسیعی از وسایل ، اشیا، دستگاه ها ، نمادها ، خرده بناها ، فضاها و عناصری گفته می شود که چون در خیابان و در کل فضای باز شهر نصب شده اند و استفاده عمومی دارند ، به این اصطلاح معروف شده اند . در واقع ، مبلمان شهری متداول ترین عبارت در حوزه مفاهیم کاربردی تجهیزات شهری ، در زبان فارسی است. و در تعریفی دیگر، به مجموعه اجزایی که در فضاهای شهری چیده می شوند و به استفاده عموم جهت رفع نیازهای زیست محیطی می رسند و منظر و هویت شهری را، تحت شعاع قرار می دهد، مبلمان شهری یا اسباب و اثاثیه شهری می گویند. در مجموع ، مبلمان شهری اجزا و امکاناتی هستند که با ویژگی های مختلف خود همچون رنگ، شکل ، فراوانی ، نوع مکان گیری مناسب و غیره ، در ارتقای کیفیت و کمیت محیط ، ویژگی های بصری ، خدمت رسانی به مردم و رفع نیازهای مختلف آن ها نقشی قابل توجه بر عهده دارند .
زمانی این اجزا و امکانات مبلمان شهری تلقی می شوند که اولاً، در فضاهای باز شهری مکان یابی شده و کارکرد عمومی داشته باشند و دوم اینکه ، وجود آن ها در فضای شهری نیازی از نیازهای عمومی شهروندان را تأمین کنند. در واقع حذف مبلمان شهری از فضاهای شهری یا نامناسب بودن آن ها ، موجب ناکارایی و اختلال در عملکرد نظام شهری می شود و نیازهای متعدد شهروندان بی پاسخ می مانند.
نقش اصلی مبلمان شهری در سطح خیابان ها و فضاهای شهری ایجاد مکانهایی است که زبان ناطق هویت انسان و منظر شهری مطلوب، باشد. مبلمان شهری خود انواع مختلفی دارد که هر کدام، از حیطه طراحی شهری، در راستای هویت شهر و سیمای آن گام بر می دارد و آینه ای از فرهنگ شهر است، که از انواع این مبلمان می توان به صندلی ها و نیمکت ها، ایستگاه های اتوبوس، سطل های زباله، بیلبوردها و تابلوهای آگهی، نمادهای شهری و ... اشاره کرد، که خصوصیات منحصر به فرد هر کدام از این مبلمان ها نیز از اهمیت خاصی برخوردار است، چرا که با طراحی درست و مناسب هر کدام از آنها با توجه به خصوصیات و نحوه مکان یابی مناسب، می توانند در جهت تأمین نیاز شهروندان و القاء هویت آنها نقش موثری را ایفا کنند.
اجزای مبلمان شهری، سه ویژگی اساسی دارند: کارکردی بودن، زیبایی وهویت مند بودن است که در صورت داشتن هر سه ویژگی، میتواند نیاز عملکردی، بصری و هویتی شهروندان را همزمان برآورده سازد. البته این امر، مستلزم در نظر گرفتن مقولههای متعددی در طراحی اجزای مبلمان شهری است که نه تنها رنگ، هماهنگی با محیط پیرامون، دوام، ایمنی، و اقتصادی بودن آنها مورد نظر است، بلکه باید از نظر عملکردی، جانمایی مناسبی در سطح شهر داشته باشند تا بتوانند پاسخگوی نیاز شهروندان باشند .
چرایی استفاده از مبلمان شهری
طی چند دهه گذشته، مردم علاوه بر طراحی فضاهای داخلی و شخصی زندگی، به طراحی فضاهای شهری هم علاقه نشان دادهاند و زیبایی محیط شهری را مکمل زیبایی محیط منزل خود دانستهاند. دلیل فعالیت اداره کل مبلمان شهری سازمان زیباسازی، در واقع پاسخ به این نیاز در حال توسعه مردم در کلانشهری مثل تهران است.
اهداف افزودن مبلمان شهری
ایمن سازی و زیباسازی
پاسخگویی به نیازهای زندگی شهری شهروندان و ارتقای کیفیت زندگی آنها
تنظیم جریان حرکت، سکون، تفریح و اضطراب در شهر
تسهیل زندگی اقشار خاص، مثل سالمندان، کودکان و معلولان در سطح شهر
انسانی کردن فضاهای شهری
افزایش رضایت و سرزندگی در میان شهروندان
اشکال مختلف مبلمان شهری
1. مبلمان خیابانی
2.مبلمان ترافیکی
3.مبلمان پارکی و تجهیزات زمین بازی کودکان
4.سازههای اطلاع رسانی و تبلیغات شهری
![]() ![]() |
عناصر مبلمان خیابانی
ایستگاههای اتوبوس و تاکسی |
![]() ![]() |
عناصر مبلمان ترافیکی تابلوهای هشداردهنده |
![]() ![]() |
مبلمان پارک و زمین بازی کودکان وسایل بازی انفرادی و ترکیبی |
![]() ![]() |
تابلوهای اطلاع رسانی و تبلیغات شهری
|
خدمات مرتبط با این گروه

